Állatútlevél kiállítása, utazásra felkészülés

Rendelőnkben nagyszámú külföldről érkező, vagy oda utazó páciensünk van, ezért széleskörű tapasztalattal rendelkezünk a házi kedvencek külföldre utaztatásával kapcsolatos adminisztratív teendők intézésében, illetve az utazáshoz szükséges vizsgálatok végzésében.

Állatútlevéllel kapcsolatos tudnivalók

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állat útlevélre. Az állat útlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az  állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az ebútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos, előfeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg microchippel azonosítva legyen.

Az állatútlevél egyedileg sorszámozott, tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését).

A veszettség elleni oltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre évről-évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső és külső parazitás kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

Utazás előtt jó előre érdemes tájékozódni az adott országra érvényes állategészségügyi szabályokról: oltások, féreghajtás,kullancs ellenes kezelések, melynek hivatalos igazolására is lehetőség van a megadott helyen a könyvben. Bizonyos országokban pedig elegendő az állatorvos által az egészségi állapotot igazoló rész kitöltése.

Utazás előtt kérje állatorvosa tanácsáta célországban előforduló,  nálunk még ritkának számító fertőző betegségekről.

További információkért látogasson a www.petpassport.hu honlapra! ( Itt is elsősorban az országonkénti sajátosságok a leggyakrabban felkeresett rész :  http://www.petpassport.hu/orszagonkenti_sajatossagok.html ). 

Ha az állat (kutya, macska, görény, rágcsálók, ) utaztatás célországa Nagy-Britannia (Egyesült Királyság), akkor minden szükséges információ megtalálható az ottani állategészségügyi hatóság hivatalos honlapján: http://www.defra.gov.uk/ .  “Wildlife and Pets” fülre kattintva minden előírás és szabály olvasható angolul. 

Ha EU-n kívüli országba mennek, mindenképp érdeklődjenek az utazás előtt a követségen, tájékozódjanak  az utaztató légi- illetve vasút társaságnál.

Az  útlevéllel (és chippel) rendelkező 3 hónapos kor alatti állatok utazási feltételei  itt találhatók.

További információk itt találhatók.