Bolhákkal és kullancsokkal kapcsolatos tudnivalók

Bolhák

1. már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás bőrelváltozásokat hozhat létre.

2.  a bolha az embereket is megcsípi!

3. a bolhák egy galandféreg fajt is terjesztenek, igy minden bolhás állat egyúttal galandférgesnek tekinthető, ezért bolhaírtás után kötelező a féreghajtás is!  A galandférgek az embert is megfertőzhetik!

4. bolhaírtó szerek:

              – tabletták: 1-3 hónapig hatnak, nagyon hatásosak!

              – nyakba csepegtetős szerek: – a régi, bevált készítmények, akár féreghajtóval kombinálva,

                         – nyakörvek: 2-8 hónap hatásosság készítménytől függően.

Kullancsok

​1. a kullancsok a kuyákban a  haláslos kimenetelű babeziózis nevű betegséget, és a Lyme-kórt terjesztik.

2. kutyák esetében Lyme-kór ellen  érdemes oltatni, babesiósis ellen nincs vakcina.

3. kullancsok ellen a bolhaírtó szereknél említett lehetőségek vannak, külön kiemelve az újdonságnak számító tablettákat és a  3 hónapos hatástartamú nyakba csepegtetős szert!

Bolha- és kullancsölő  gyógyszerekről információt telefonon , vagy email-ben lehet kérni. 

Mit kell tudni a kullancsokról?

Támadásukra két irányból számíthatunk. Egyrészt fűszálak hegyéről, másrészt fák és bokrok leveleiről másznak a kutyánkra.

A kullancs bőrből való eltávolítására nem jó a „hagyományos” zsírral bekenés, mert a kullancs fuldoklását okozza, aminek következtében kórokozó-tartalmú nyálat köp áldozatába. A kullancsok eltávolításának legjobb módja az emberen és állaton egyaránt alkalmazható eszköz a kullancs-eltávolító kanál, vagy csipesz.

Ha nincs eszközünk, a legjobb módszer az eltávolításukra a cérna, amelyet körültekerünk a kullancs fejénél, és szép lassan kihúzzuk. Ha nincs cérna sem, próbáljuk meg a bőrhöz minél közelebb körömmel megfogni. Csavarhatjuk is jobbra vagy balra, de általában azt javasolják, hogy függőlegesen húzzuk ki úgy, hogy a potrohát nem nyomjuk össze. Ha nem tépjük ki, akkor a húzásra a kullancs maga ereszti el a kutya bőrét anélkül, hogy a feje beszakadna. Ezután alaposan fertőtlenítsük le a csípés helyét. Ha a kullancs feje bennmarad, az már nem akkora gond, de mindenképpen mutassuk meg állatorvosnak. A fej kitinpáncélból van és ha netán beszakad, néhány nap múlva kilökődik magától mint egy apró szálka.

Néhány jótanács a kullancsírtó szerekkel kapcsolatban:

1. a tablettát más – esetleges hányást okozó tablettával – ne adjuk egyszerre (kárba vész),

2. ha nyakőrvet használunk, a felesleges részt vágjuk le, vagy erősítsük a nyakőrv többi részéhez ,

3. a bőrre cseppentős  szerek helyes használata: a készítményt a kutyának szőrt széthajtva farka tövétől a feje búbjáig, macskának csak a nyakán , a gerinc mentén kell a bőrre végigcsepegtetni.

Csepegtetés után fogjuk meg kedvencünket, hogy ne rázza le magáról a szert. Kezelés előtt 2 nappal samponnal nem fürödhet, kezelés után 2-3 napig nem ázhat meg és nem is fürödhet. A csepegtetős  készítmények hatása általában  4-hét, a macskák új készítményénél 3 hónap!

Összefoglaló a kullancsok okozta babeziósisról kutyáknál

A babeziósis a kutyáknál a leggyakrabban eloforduló kullancs terjesztette betegség. A betegséget a Babesia canis nevű egysejtű okozza. A kórokozó a vörösvérsejteket károsítja, és azok széteséséhez vezet. 

A tulajdonos legelőször az állat levertségét és étvágytalanságát veszi általában észre először. Ha lázat mér, akkor sokszor 39-40 fokos lázat tapasztal. Feltétlenül babeziózisra kell gondolni, ha 3-10 napja kullancsot találtak a kutyában, illetve erdőben, telken, vízparton voltak. Későbbi, igazán látványos tünet a hányás, nagyfokú bágyadtság és a véres vizelés lesz, ilyenkor a vizelet kávébarnára színezi. (Természetesen ez csak aszfalton, kövön látszik, fűben nem!) Később, kezeletlen esetben a széteső vörövérsejtekből kiszabaduló festékanyag (hemoglobin) tönkreteszi a vese szúró szerkezetét. Az állat hamarosan elfekvő állapotba kerül, és a betegség gyakran halállal végződik. Ha időben felismeri a gazdi, hogy a kutya beteg és orvoshoz fordul, a fertőzés súlyos következményei megelőzhetők gyógyszeres és erőteljes infúziós-vizelethajtó terápiával! A vesék tartós károsodása, vagy a szövődményként jelentkező autoimmun hemolitikus anémia a szakszerű kezelés ellenére is halálhoz vezethet.

Összefoglalva: parkban, erdőben, telken levő séta után pár nappal ha a kutyánk bágyadt, étvágytalan , később hány, véreset vizel, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Minden óra késlekedés kedvencük életben maradási esélyeit rontja!

Összefoglaló a kullancsok okozta Lyme-borreliosis (Lyme-kór)ról

Az egyik kullancs által terjesztett betegség a Lyme-borreliosis (Lyme-kór), amelynek kórokozója egy Borrelia burgdorferi nevű baktérium. A kórokozót a fertőzött kullancsok hordozzák , és azok csípésével jut be a szervezetbe, ahol a véráram segítségével szétszóródik.

A Lyme kór tünetei: láz, nyirokcsomó duzzanat, sántaság – ízület gyulladás,

idegrendszeri tünetek (arcideg bénulás, epilepszia, végtagbénulás),

szívbelhártya gyulladás, szív ritmuszavarok.

A betegséget csak költséges laboratóriumi vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni. A gyógyítás is költséges, hosszan tartó (legalább 6 hét antibiotikum szedés), és sokszor nem kellően hatékony.

Megelőzés: elsődleges fontosságú a kutya megóvása a kullancsok csípésétől, de mivel a készítmények hatása nem 100 %-os, így  tanácsos kutyákat beoltatni Lyme-kór elleni vakcinával is. A többihez hasonlóan ez is 2-3 hetes különbséggel 2 oltás beadását jelenti, majd a védettséget évente egyszeri oltással kell fenntartatni. Célszerű az oltást február-március tájékán (a kullancsszezon előtt) ismételni, hogy a kutya védettségét fenntarthassuk. Az oltóanyag rendelőnkben állandóan rendelkezésre áll.