Fogkőeltávolítás kutyáknál és macskáknál, (illetve nyulak fogbetegségei

Fogkőeltávolítás módjai:

  • 1.Fogkő eltávolítás bódítás nélkül:

Fegyelmezett kutyánál, illetve nyugodt macskánál próbálhatjuk meg alkalmazni. Általában a szemfogak, és a felső zápfogak külső felszíne tisztítható meg így, legtöbbször csak kézi műszerrel. Súlyosabb fogkövesség, illetve a fogak belső felszínén levő érintettség esetén nem alkalmazható, illetve mozgó fogak eltávolítására alkalmatlan. 

  • 2.Fogkő eltávolítás bódítással:

Bódító injekció beadása után legtöbbször vénakanült helyezünk a lábába, amin keresztül infúziót adunk. További altatót, és légcsőtubust nem kap.

  • 3.Gépi altatással ultrahangos fogkőeltávolító géppel:

Bódító injekció beadása után vénakanült helyezünk a lábába, majd vénásan altatjuk rövid hatású altatóval, valamint folyamatosan infúziót adunk. Légcsőtubust helyezünk be a biztonságosabb altatás és a nyál, illetve a szennyezett folyadék tüdőbe jutásának elkerülése érdekében. Ezzel a módszerrel lehet a legalaposabban átvizsgálni a szájüreget és leszedni szakszerűen a fogköveket,  szükség szerint a mozgó vagy hibás fogakat eltávolítani, így ezt módszert ajánljuk.  A beavatkozás után ébresztő injekciót adunk, így kedvence perceken belül felébred és lábon elhagyhatja a rendelőt. Szükség szerint fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is kap.

Tudnivalók a fogkőeltávolításhoz:

  • Kérjük előre jelentkezzenek be telefonon!
  • Étlen (6-8 óra éhezés) hozza kedvencét , szomjaztatás nagy melegben nem szükséges.
  • Meglévő betegségeiről feltétlenül tájékoztassa az állatorvost (epilepszia, szívbetegség, fulladásos betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, aránytalanul sok vízivás és vizeletmennyiség).
  • Kérjük gondolja ki előre, hogy az altatás során szeretne-e más beavatkozást is kérni tőlünk (pl. karomvágás, bűzmirigy kinyomás, fültisztítás-fülszőrtépés, chip-beültetés, esetleg kisebb bőrdaganatok-szemölcsök levétele, hasi ultrahang vizsgálat stb.).
  • A beavatkozás előtt kedvencét megvizsgáljuk, hogy altatható-e. Pontosabb képet kapunk, ha vérvizsgálatot is végzünk előzetesen. Ez különösen idősebb állatoknál (általában 8 éves kortól) javasolt. Ezáltal jobban meg tudjuk becsülni és csökkenteni az altatási kockázatot. Értelemszerűen a vérvételre kb. egy héttel a fogkőeltávolítás előtt jöjjenek.

Megelőzés: 

Nem újkeletű probléma sajnos, hogy a kisebb testű kutyafajtáknál (bolognese, yorkshire terrier, havanese, stb.) már viszonylag fiatal, akár 1-2 éves korban megjelennek a fogkőképződés jelei (sárgás elszíneződés a fognyakon, gyulladt fogíny, kellemetlen szájszag). Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy ezek a kutyusok nem rágnak eleget, legtöbbször konzerves eleséget vagy házi kosztot kapnak, illetve, hogy fiatal korukban a fog ápolásához nem szoknak hozzá, így a későbbiekben a gazdik nehezen boldogulnak ezzel a feladattal. Alapvetően azonban minden kedvencnél (cicáknál is!) számíthatunk a probléma idősebb korban való előfordulásával. Rossz hír sajnos, hogy a már meglévő fogkövet semmilyen speciális eleséggel vagy táplálék-kiegészítővel, fogmosással eltávolítani nem lehet! Ugyanakkor mégsem teljesen felesleges a megelőzésre és a már kialakult fogkőre figyelmet szentelni, mivel bizonyos készítményekkel és 1-2 otthoni praktikával a fogkő képződésének mértékét lassítani tudjuk és az ezzel járó kellemetlenségek (szájszag) is háttérbe szoríthatók. Az ultrahangos fogkőeltávolítás után is javasoljuk ezeknek a folytatását, hogy a kiújulás folyamatát lassítsuk.

A következő táplálék-kiegészítőket ajánljuk:  algapor (előnye, hogy egy doboz sokáig elég, por formája révén könnyen keverhető eleségbe vagy vízbe is, szagtalan);  rágószalagok kutyáknak különböző méretekben (előnye, hogy az egyéb rágócsíkokkal szemben több ideig rághatja kedvencünk, így jobban tisztítja a fogakat, érzékeny fogínyű kutyák is rághatják, jutalomfalatnak is kiválóan működik); speciális “dentál” tápok (nagyobb szemcséje és speciális formája miatt alaposabb rágásra kényszeríti a kutyákat, macskákat).

Fogkrém és fogkefe: már kutyák részére is kifejlesztették a csirke ízesítésű fogkrémet, amit  a hozzá való fogkefével együtt használunk vagy akár egy ujjunk köré csavart rongydarabkára, vagy gézlapra is nyomhatjuk. Nagyon fontos, hogy már fiatal korban (pár hónapos kortól!) szoktassuk hozzá kedvencünket a fogtisztításhoz, rendszeres  időközönként nyissuk ki a száját, nyúljunk a fogaihoz, stb. Ez a későbbi fogápolási higiénia fenntartását nagyban segíteni fogja!