Kennel köhögés

Kennel köhögés

A kutyák fertőző légcső és hörgőgyulladása egy több kórokozó által okozott betegség összefoglaló neve, melyet leggyakrabban csak kennel köhögésként említünk. Az őszi hűvös, szeles és csapadékos időjárás kedvez a fertőzés megjelenésének és terjedésének.

A kennel köhögés rendszerint száraz köhögéssel kezdődik, az állat jó általános állapotban van, láztalan, étvágya és kedve is jó. Később a bakteriális másodlagos fertőzések miatt gennyes jellegűvé válhat az orrfolyás és tüdőgyulladás is kialakulhat. Ekkor már a kutya bágyadt és lázas. Kezdetben az erős, kínzó köhögés az egyetlen tünet, mellyel együtt fehér habos váladékot öklendezhet fel kedvencünk.

Mi áll a betegség hátterében?

Az orr nyálkahártyájának védekező rendszere károsodik valamilyen mechanikai, kémiai, fizikai vagy biológiai hatás következtében. Ilyenek lehetnek a hideg, por, cigarettafüst, vírusfertőzés és a stressz többek között. A kennel köhögést leggyakrabban a kutya parainfluenza-2 vírus és a Bordetella bronchiseptica baktérium által okozott kevert fertőzés váltja ki. Ezen kórokozókon kívül más vírusok és baktériumok is szerepet játszhatnak, de önállóan ritkán alakítanak ki megbetegedést.

A betegség rendkívül ragályos, a kutyák cseppfertőzéssel kapják el egymástól. A már gyógyult, tünetmentes állat is hetekig ürítheti még a kórokozót, ezzel tovább fertőzve társait.

Kezelése

Fontos, hogy a köhögő beteget állatorvos lássa, hiszen sok más oka is lehet a tüneteknek. Amennyiben bebizonyosodik, hogy felső légúti fertőzésről van szó, köhögéscsillapítót, nyálkaoldót, gyulladáscsökkentőt fog kapni a kutyus. Ezen kívül az immunrendszer erősítésére is gondot kell fordítani. Az enyhébb lefolyású esetekben a betegség magától gyógyul, nincs szükség komolyabb gyógykezelésre. A köhögés akár 2-3 hétig is elhúzódhat, lassan szűnik meg. Rosszabb esetben a fertőzés súlyosabb, akár tüdőgyulladás is kialakulhat szövődményként. Ekkor antibiotikumos kezelésre is szükséges az intenzív terápia részeként.

Hogyan előzhető meg a betegség?

Mivel a kennel köhögés hátterében számos vírus állhat, ezért teljes biztonságot egyik vakcina sem nyújt. A kombinált oltás véd az adenovírus, szopornyica és egyes gyártók termékei a parainfluenza-2 ellen is. Ezen kívül a Bordetella bronchiseptica és parainfluenza-2 ellen van külön injekciós készítmény és intranazális, azaz orrba cseppentős készítmény is. Az orrba cseppentős vakcina már 3 nap múlva védelmet nyújt. Mielőtt idegen kutyák közé megy kedvencünk, (panzió, kutyaiskola, kutyafuttató) ajánlott beadatni az oltást.