Macskák ivartalanítása

A csak lakásban tartott macskák ivartalanítása is legtöbbször elkerülhetetlen. Az ivarérett kandúrok vizelete erőteljes, kellemetlen szagúvá válik, viselkedésük megváltozik: agresszívvá válhatnak és vizeletükkel megjelölik életterük számukra fontosabb pontjait. Nőstény macskák esetében szintén találkozunk vizelet-jelöléssel, illetve a sűrűn jelentkező ivarzás során a szokatlan nyávogás zavarja a tulajdonos nyugalmát. A nem ivartalanított nőstény macskáknál gyakrabban találkozhatunk emlődaganattal és méhgyulladással.

A lakásból kijáró macskáknál az ivarzás alatt messze elkalandozhat kedvencünk, és egy sor veszélynek van kitéve (autó elüti, kutyák megkergetik, macskákkal összeverekszenek, rosszindulatú emberek megmérgezik stb.). A többi macskával való érintkezés során fertőződhet különféle vírusokkal (leukózis, macska AIDS), bolhákkal stb. Ezen kívül természetesen számolni kell a nem kívánt szaporulattal is.

A macskák körülbelül 6-7 hónapos korra válnak ivaréretté, az ivarzás szezonális, általában tél végén és nyár végén jelentkezik, több hét- akár több hónapon át.

Ivartalanításra az ajánlott életkor 5-8 hónapos kor, kandúrok és nőstények esetében egyaránt (az első ivarzást nem kell megvárni). Természetesen a műtétet későbbi időpontban is bármikor elvégezzük.

A műtétet előzetes bejelentkezés után végezzük.

Tudnivalók az ivartalanításról:

Kérjük előre jelentkezzenek be telefonon. 

Étlen-szomjan hozza kedvencét (6-8 óra éhezés, 2 óra szomjazás- a szomjaztatást nagy melegben természetesen el lehet hagyni)!

Meglévő betegségeiről feltétlenül tájékoztassa az állatorvost (epilepszia, szívbetegség, fulladásos betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, aránytalanul sok vízivás és vizeletmennyiség)!

Kérjük gondolja ki előre, hogy az altatás során szeretne-e más beavatkozást is kérni tőlünk (pl. karomvágás, fültisztítás, chip-beültetés, fogkő-eltávolítás, ultrahang-vizsgálat stb.).

A beavatkozás előtt kedvencét megvizsgáljuk, hogy altatható-e. Pontosabb képet kapunk, ha vérvizsgálatot is végzünk előzetesen. Ez különösen idősebb állatoknál javasolt. Ezáltal jobban meg tudjuk becsülni és csökkenteni az altatási kockázatot. Értelemszerűen a vérvételre kb. egy héttel a beavatkozás előtt célszerű sort keríteni.

Mi történik a pontosan a nőstény macskák ivartalanításakor?

A műtétet intravénás altatásban végezzük. Miután a macska elaludt, leborotváljuk és fertőtlenítjükk a hasát, majd  1,5-3 centiméter hosszú bemetszést ejtünk a macska köldöke mögött. Speciális eszközzel (kampóval) felkeresük a petefészkeket, majd annak ereit lekötjük, hogy megelőzzük a vérzést az operáció alatt. A méhet ellenőrzük, és csak akkor távolítjuk el, ha az beteg vagy magzat van benne. A következő lépés maga az ivartalanítási procedúra, amikor is a petefészkeket eltávolítjuk. Mielőtt összevarrnánk a hasat, gondosan megvizsgáljuk, nincs-e valahol vérzés, majd a hasfalat és a bőr alatti kötőszövetet felszívódó fonallal összevarrjuk. A bőrt két-három varrattal egyesítjük nem felszívódó fonallal, ezért varratszedésre kb. 10 nap múlva vissza kell jönni. A sebet varratszedésig védeni kell “kezes-lábas” ruhával vagy védőgallérral. Ennek elmulasztása esetén az állat nyalogathatja a sebét, amely emiatt szétnyílhat és befertőződhet. A ruhát rugalmas anyagú zokniból, vastag pamut harisnyaszárból, vagy kardigán, ill. hosszúujjú póló ujjából készíthetünk: az előre levágott ruharészletbe először 2 lyukat vágunk a mellső lábak részére, majd a ruhát a macskára húzzuk, mellső lábait a 2 lyukon kihúzzuk. A hátulsó lábak helyén szintén vágunk 2 lyukat, és a lábakat itt is kihúzzuk. Végül a farok felett vágunk lyukat, és a farok kihúzása után a felesleges , túlnyúló ruharészeket levágjuk. Javasoljuk, hogy a ruhát már a műtét előtti napokban készítse el, hogy a beavatkozás előtt már felpróbálhassa, illetve megszokhassa kedvence. Ha kibújik a ruhából, lehet nyakörvet, vagy mullpólyát a nyakára tenni, illetve kötni, amihez a ruha nyaki részét lehet erősíteni. Ha nem tudja elkészíteni a ruhát, segítünk elkészíteni  hozott anyagból, illetve kész ruhát is tudunk adni, általában azok közkedveltebbek.

Bár az ivartalanítás fájdalmas műveletnek hangzik, ne felejtse el, hogy a műtét mély altatásban zajlik és a macska többféle fájdalomcsillapítót is kap. Miután felébred, a macska még bódult az altatástól. A műtét után néhány órával már hazaviheti kedvencét. A fájdalomcsillapítót két-három napig még otthon is kapnia kell szájon át könnyen adagolható folyadék formájában. Két hét “pihenést” szoktak javasolni a teljes felépülés érdekében, bár az az általános tapasztalat, hogy a macskák már néhány nap alatt kiheverik a műtétet. Minél fiatalabb a macska, annál hamarabb regenerálódik.

A műtét áráról a “Munkadíjaink” menüpontban tájékozódhatnak. A műtét árában a védőgallér és a ruha kivételével benne van az összes gyógyszer, illetve a varratszedés is.

Mi történik a kandúrok ivartalanításakor?

Ez szintén teljes altatás mellett végzett sebészi beavatkozás. Miután a macska elaludt, a herék környékén leborotváljuk a szőrét és fertőtlenítjűk a területet. Ezt követően a műtétet végző állatorvos két vékony metszést ejt a herezacskón. Ezután jön maga a sterilizálás: a heréket egymás után kiemeli a metszéseken át, majd elköti az ereket, hogy megakadályozza a vérzést, majd eltávolítja a heregolyókat. A sebet nyitva hagyja, bőrvarratot nem tesz be, tehát varratszedésre sincs szükség. A seb egy-két nap alatt záródik még annak ellenére is, hogy a macska nyalja. Speciális sebvédelemre kivételesen nincs szükség (se gallér, se kötés), a seb fertőződése nem szokott elofordulni, a cica egy nap alatt kiheveri a műtétet.

A műtét során a cica fájdalomcsillapítót, antibiotikumot, a műtét után pedig ébresztő injekciót kap. Így a műtét után azonnal elvihető, bár még fél napig is kábult lehet, többször visszaaludhat.

A műtét áráról a “Munkadíjaink” menüpontban tájékozódhatnak, a műtét árában benne van az összes gyógyszer is.

Mik az ivartalanítás előnyei?

1. várható hosszabb élettartam

2. nincs ivarzás, nem lehet szaporulat

3. szexuális viselkedési problémák megelőzése, leállítása (elszökés, kóborlás, agresszivitás, hiperaktivitás, különböző helyek és bútorok folyamatos megjelölése)

4. megelőzhető a méhgyulladás, emlődaganat, petefészek ciszta.

Mivel etessük a macskát ivartalanítás után?

Mivel általános probléma, hogy  ivartalanítás után a legtöbb kedvenc hajlamos lesz az elhízásra, érdemes erre külön figyelmet szentelni és a műtétet követoen az állatorvosi látogatásokkor vagy akár otthon is a súlymérést rendszeres időközönként beiktatni. Ezáltal már korán észrevehetjük a problémát és tenni tudunk ellene! Az elhízás ugyanis nem csupán esztétikai probléma, hanem megterheli az ízületeket, a súlytöbblettel rendelkezo macska egyre kevesebbet mozog és a súlya mégtovább gyarapodik. A tápgyártó cégek is felismerték a probléma fontosságát és forgalomba hoztak speciális tápokat kifejezetten az ivartalanítás utáni időszakra, amelyek összetétele megfelel a macska igényeinek, mégis teljes értékű és prémium minoségű, a Gazdiknak pedig egy táblázat segít a macska ideális testsúlyának fenntartásában. A macskák válogatósságának kiküszöbölésére a száraz tápokon túl léteznek ezekből nedves, alutasakos kiszerelések is. A megfelelő táp kiválasztásában kérje állatorvosa tanácsát!

Várjuk Önöket szeretettel!