Microchip beültetés

Mi is az a microchip?

Az állatok sajnos nem tudnak segítséget kérni, ha elvesznek. Nem tudják megmondani a nevüket sem, és azt sem, hogy hol laknak. Ezért fordulhat elő az, hogy a család kedvence, akit esetleg égre-földre keresnek, egy gyepmesteri telepen, vagy menhelyen végzi be életét. Amikor már megtörtént a baj, késő. Nekünk, embereknek kell időben gondolnunk az ilyen esetekre. Sokan hisznek a nyakörvre tehető bilétában, benne az állat és a gazdi adataival, vagy a tetoválásban. Sajnos azonban egyik sem ideális megoldás. A nyakörvet elveszítheti a kutya és a cica, vagy lelophatják róluk, a tetoválás pedig idővel elhalványul,  olvashatatlanná válik. Létezik azonban egy egyszerű és gyors megoldás arra, hogy kedvencünk biztonságos azonosításáról egy mindössze 2-3 másodperces teljesen fájdalommentes beavatkozással gondoskodjunk.
Ez a mikrochip. Jelenleg a mikrochip és a hozzátartozó adatbázis az egyetlen biztos módja egy állat azonosításának. Az internetes alapú adatbázisban mindössze egy perc alatt kikereshető pl. a tulajdonos telefonszáma, így azonnal értesíthető. A személyes adatokhoz, kizárólag az adatbázishoz hozzáféréssel rendelkező állatorvosok és menhelyek juthatnak hozzá. A mikrochip száma nem változtatható és nem hamisítható. Napjainkban már  minden állatorvos és menhely rendelkezik mikrochip-leolvasóval és hozzáfér az adatbázishoz, tehát könnyedén meg tudják találni az elkóborolt kedvenc gazdáját.

A mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát anyagból készült parányi implantatum, melybe egy 15 jegyű számot kódoltak. A mikrochipet csak egyszer kell  beültetni és egész életre szólóan biztonságot nyújt. A chip láthatatlan, nem vándorol, nem sugároz, nincs szüksége elemre és nem GPS. A chip egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat  bőre alá (nyakbőr alá, bal oldalon). A beavatkozás  egyszerű és és csak kis fájdalommal jár. Érzékenyebb állatoknál, illetve kérésre a behelyezés előtt lidokain (érzéstelenítő) injekciót adunk. Érdemes kihasználni és beadatni a chipet, akkor, ha éppen altatással járó beavatkozást végzünk kedvencén (ivartalanítás, stb).

Adatbázis

Magyarországon jelenleg az állatazonosító mikrochipek regisztrációjához a Magyar Állatorvosi Kamara internetes alapú adatbázisa a legkorszerűbb, mivel ez a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető és csak regisztrált állatorvosok és menhelyek férhetnek hozzá a benne tárolt adatokhoz.
Tudja-e Ön ellenőrizni, hogy a kedvence szerepel-e az adatbázisban? Igen! Menjen awww.petvetdata.hu internetes honlapra, és a Keresés mezőnél a – keresés típusánál : állítsa a „mikrochip”-re (ez az alapértelmezett beállítás), majd a keresett értéknél írja be az oltási könyvben, vagy az útlevélben található mikrochip vonalkód számát (15 számjegyet), majd kattintson a keresés mezőre.
Ha regisztrálva van kedvence, akkor megjelenik az állat neve és fajtája. A tulajdonos nevéhez és címéhez csak a regisztrált felhasználók, azaz az állatorvosok és a menhelyek férhetnek hozzá.

Mi a teendõ, ha elveszett az állatunk?

Ellenőriztessék állatorvosukkal, hogy az internetes adatbázisban minden adatuk (cím, telefonszám, stb.) helyesen szerepel-e. Ezen kívül a közeli menhelyeken, illetve az Illatos úti eb rendészeti telepen érdeklődjenek kedvencük után, adják meg a szükséges adatokat.

Mi a teendő, ha elveszett állatot találunk?
Ha kóborló kutyát, macskát, találunk el kell juttatni őt egy állatorvoshoz, vagy egy menhelyre. Csak itt rendelkeznek ugyanis leolvasó készülékkel és hozzáférnek az adatbázishoz. Miután a chip számot leolvasták és megkeresték a tulajdonos adatait az adatbázisban, azonnal tudják értesíteni Önt.

Tévedhetetlen? – igen!


Tökéletes? – azzá kell tennünk!


Ahhoz azonban, hogy ez a rendszer hibátlanul működjön a tulajdonos felelős gondolkodása és megfelelő informáltsága is szükséges. Chipezett állatok esetében mindenfajta adatváltozást azonnal célszerű jelenteni az állatorvosnak (tulajdonos neve, lakcíme, telefonszáma), hogy ki tudja javítani az adatbázisban.

Chip beültetést minden életkorban vállalunk. Chip beültetés után 1-2 héttel feltétlenülellenőrizze, hogy kedvence regisztrálva van-e! Ha nem találja, legyen szíves jelezze felénk! Ugyancsak fontos, hogy adatváltozáskor (telefon- lakcím, stb. változáskor)  kérjük fáradjon be a rendelőbe az adatok átírása miatt.

További információt itt találhat.