Szívférgesség, bőrférgesség

Bőrférgesség, szívférgesség

Új betegségnek számít, de már eléggé elterjedt Budapesten is a bőrférgesség. Szúnyogok terjesztik, bőrviszketést, illetve bőr alatti csomókat okoz, a csomókban van a kifejlett féreg. Hagyományos féreghajtókkal nem pusztíthatók el, csak sebészetileg távolíthatók el. A féreg lárváit lehet kimutatni a vérből. Emberre is átvihetik a betegséget a szúnyogok, de szerencsére azért az emberi megbetegedés ritka.
Halálos betegséget okoz a szívférgesség, melyet szintén szúnyog terjeszt. Magyarország déli megyéiben, illetve folyóink, tavaink környékén gyakori (“szívféreg térképet” itt találnak). A fertőzöttséget vérből lehet kimutatni.​

Részleteket itt  (“A Zállatorvos” kisfilmje), illetve itt találhatnak.

Mit tehet Ön a bőrféreg és a szívféreg fertőzés megelőzés érdekében?

Fertőződött-e már egyáltalán kedvence?

Teendők:

1. Vizsgáltatni, hogy nem fertőződött-e kutyája bőrféreggel vagy szívféreggel: 

         Az állatorvos vért vesz a kutyából, és

                      a,  mikroszkóp alatt nézi a friss vért, mozognak-e benne lárvák (natív vércsepp                                                   vizsgálat, mikrofilária kimutatás)

                      b, 1-2 ml vért vizsgál (ülepítéssel és lárvafestéssel (Knott-teszt))

                      c, 1 csepp vér szerológia vizsgálatát végzi (szívvéreg specifikus “Elisa”teszt)

2. Megelőzés

                      a, speciális hatóanyagot tartalmazó lárvaölö hatású tablettával vagy bőrre csőpögtető                                   szerekkel,  

                      b, szúnyogriasztó nyakörvvel vagy bőrre csőpögtető szerek használatával.

Javaslatunk:

1. tavasszal, szúnyogszezon kezdete előtt ellenőriztesse kutyája vérét, hogy nem fertőzött- e.

2. Ha negatív  a kutyájának a vére, akkor késő őszig folyamatos megelőző kezelés szükséges.  A megelőző kezelés súlyos rosszullétet okozhatha féreglárvák hemzsegnek a kutyája vérében (ezért kell előtte a vérvizsgálat)!

A vérvizsgálatot helyben végezzük,  mindhárom vizsgálat elvégzése javasolt (natív vércsepp, Knott teszt, Elisa teszt (erdménye megvárható). Szakmailag helyesen csak a két egymás után, legalább fél éves időközzel végzett kettős negatív teszt esetén lehet kimondani az állatról, hogy nem szívférges.

3. Ha a vérvizsgálat során lárvákat találunk, kiderítjük, hogy szívféreg, vagy bőrféreg fertőzöttséggel állunk-e szemben,  majd haladéktalanul megkezdjük a speciális kezelést.

Vérvizsgálathoz időpontot és a megelőző gyógyszerekről információt telefonon , vagy email-ben lehet kérni!