Tartási tanácsok kutyatartóknak

-Szobatisztaság kb. 7 hónapos korig alakul ki. Érdemes kis testű kutyák esetében egy „szoba wc-t” is kialakítani: rongyra, újságpapírra, kereskedelemben kapható „kutyapelenkára”, ritkán macskaalomra lehet szoktatni.

-Ha félénk, speciális gyógyhatású nyugtató tablettát, vagy hasonló hatóanyagot tartalmazó tápot javasolunk használni.

-Sétáltatás csak a 3. oltás után szabad! Javasoljuk kis testű kutyák esetében a nyakörv helyett a hámot, póráz helyett a rugós, „flexi” pórázt, télen a kutyaruha viselését. Nagytestű, séta közben erősen húzó kutyáknak  a “halti” nevű speciális szíjat vehetnek.

Érdemes már fiatalon hozzászoktatni a szájkosárhoz, később nehezen tűri el a viseletét. (Utazáshoz kötelező, állatorvosnál, kutyakozmetikusnál szükséges lehet!)

-Szabályokat legyen szíves betartani: kutyapiszkot összeszedni, kutyát szabadon engedni csak kijelölt helyen szabad, stb.

tacskókat, tacskó keverékeket, pekingi palotakutyák és keverékeit, francia buldogokat mopszokat nem szabad lépcsőztetni, ágyra felugráltatni: gerincük érzékeny, porckorongsérv miatt lebénulhatnak.

-Dülledt szemű kutyák esetében (pekingi palotakutya, bulldog, stb.) a kutya lefogása (kezelések, kozmetika során) különös gondosságot igényel: homlokukon és a tarkójukon a bőrt nem szabad hátra húzni, mert a szemük előeshet, és megvakulhatnak! Homlokukon a bőrt mindig előre fele kell tolni!

Közepes és nagyobb testű kutyákat érdemes kutyaiskolába vinni.

-Fésülés: hosszú szőrű állatokat kefével 1-2 naponta, rövid szőrű állatokat gumikefével ápolni heti 1x , félhosszú, illetve szálkás szőrű kutyákat “furminátor” nevű speciális fésűvel lehet.

-Fürdetés: általában kutyákat 2-3 havonta 1x, fehér szőrűeket, nyírós fajtákat 1-2 havonta speciális hypoallergén samponnal.

-Karomvágás: állatorvos vagy kutyakozmetikus végezze, szükség szerint. 

-Fültisztítás: 1-2 hetente, enyhén nedves,(vagy speciális fültisztítóval átitatott) fültisztító pálcikával, olaj használata nem ajánlott.

-Fogmosás: elsősorban a felső fogsort nedves rongy- ill. géz dararabbal áttörölni 1-2naponta, haladóknak kutyafogkrém és fogkefe javasolt. Kérem, próbálják meg az otthoni fogmosást, még ha nem is sikerül tökéletesen, akkor is az állat megszokja, hogy a szájában „matatnak”, így az állatorvos nagyobb esélyjel tudja majd vizsgálni  kedvence szájüregét altatás nélkül. A kutyák 99%-a fogköves kb. 3-4 éves kortól, mely ínygyulladást, kellemetlen leheletet, a fogak lazulását, ill. kihullását idézi elő. Kérem minden évben legalább 1x ellenőriztesse kedvence fogait, szükség szerint vetesse le a fogköveket! A különféle fogtisztító műcsontok, rágószalagok, stb. használata javasolt, de a fogmosást, és a fogkőleszedését nem helyettesítik!

-Szőrnyírás: hosszú szőrű állatoknál szükség szerint ki kell nyírni a szőrt a belső szemzúgnál, a végbél körül, és a lábujjak között, valamint a talppárnák közül. Ha nem megy otthon , bízzák szakemberre! Az állat nyírását kutyakozmetikus előjegyzés szerint elvégzi.  

-Bolhaírtás: Csak a legjobb minőségű szereket válassza! Hazsnálja egész éven át, állatorvosoknál, állatpatikákban keresse!  

-Kullancsok : egész évben folyamatosan védekezni kell, mert a kullancsok halálos betegséget terjesztenek. zöldterületeken mindenütt vannak (még a kertes házak udvarán is) .Amennyiben kullancscsípés (ill. parkban, telken, stb., járás) után pár nappal a kutya bágyadt lesz, elbújik, nem eszik, lázas (végbélben mért hőmérséklet 39 C-nél magasabb), esetleg már véreset vizel, azonnal állatorvoshoz kell fordulni!! Minden elmulasztott óra az állat életébe kerülhet! 

-Kullancs eltávolítása: lehetőleg minél előbb vegyük kia kullancsot, 48 (72) órán belül eltávolíttott kullancs nem okoz fertőzést. Ha kézzel távolítjuk el a kullancsot, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne nyomjuk össze a testét. Amikor összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – kedvencünkbe préseljük. Ezért használjunk kullancs kiszedő kanalat, speciális csipeszt, vagy csak egyszerűen egy cérnát. A kiszedés technikáját az alábbi videó mutatja meg.

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint mondani szokták), nem kell vele tovább bajlódni, mert ebben már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag, hagyni kell, hogy magától kilökődjön pár nap múlva, mint egy gennyes pattanás. 
-Szúnyogok elleni védekezés: a szúnyogok a bőr alatti férgek, illetve a halálos szívférgek lárváit juttathatják be az állatba vérszívásuk közben. Szúnyog szezonban szúnyogriasztó szerek, illetve havonta alkalmatott tablettával, vagy nyakba csepegtetős szerrel előzhetjük meg a betegséget. Fél évente 3 alkalommal , majd évente egyszer vérből szűrővizsgálat javasolt.

-Toklász: tavasszal (április vége, május) nő egy fűféle (egér árpa a neve), aminek a vége búzakalász-szerű . Ez a kalász gyakran belefúródik az emberek zoknijába, ahonnan csak nehezen vehető ki. Ugyanígy fúródik be kedvencünk lábujjai közé, ill. gyakran megy a kutyák fülébe. (ritkán máshová: szembe, orrba, hüvelybe, stb.). Megelőzése:  – hosszú szőrű kutyát lenyíratni,lábujjait kinyíratni rövidre rendszeresen.

                                  – minden séta után (májustól nyár végéig) át kell nézni a kutya lábujjaiközötti részt,

illetve az egész testfelület át kell vizsgálni.

                    – ha lábujját egy ponton feltűnően nyalja, kipirosodott duzzanat van az ujja között: állatorvoshoz kell fordulni.

                               – Ha séta közben, ill. után fejét hirtelen rázni kezdi feltűnően, felsír, lehet, hogy a fülébe toklász ment, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. (1-2 nap után a bent maradt toklászt megszokja a kutya, nem sír és nem rázza a fejét, így nem viszik állatorvoshoz, a bent maradt toklász súlyos fülgyulladás okozója lehet!)

-Oltás: fertőző betegségek ellen (parvovirus, szopornyíca, májgyulladás, stb.): kölyök oltása: 2 hetente, úgy, hogy 3 hónapos kort betöltve is kapjon egy kombinált oltást. 4 hónapos korig a veszettség oltás, 10 hónapos korig a veszettség oltás ismétlése, majd 1 évesen kombinált oltás ismétlése. Évente kötelező a veszettség elleni oltás, javasolt a többi fertőző betegség ellen is beadatni az oltást. Kutyatársaságba járó kedvencünket érdemes beoltani “kennel-köhögés” ellen is beoltani. A kullancsos területen sétálókat bedig Lyme – kór ellen vakcinázzuk.

-Féreghajtás: kölyök korban 2 hetente, majd negyed- ill. fél évente 1x

-Mikrochip: nyak bal oldalába a bőr alá ültetjük be. Ha esetleg elvész a kutya, akkor a megtaláló bármelyik menhelyen, ill. állatorvosnál leolvastathatja a chippet, a szám alapján a tulajdonos megtalálható az internetes honlapon (www.petvetdata.hu ). Chip beültetését bármilyen életkorban elvégezzük! 4 hónapos kortól kötelező! Ezenkívül segítséget jelenthet az azonosításban ha a kutya nyakörvének belső felületére tollal beírják a telefonszámukat vagy címüket, ahol a gazdik utolérhetőek, ha a kutyus esetleg elszökne. Továbbá kereskedelmi forgalomban kaphatók ill. készíttethetők nyakörvre akasztható biléták, amiken a főbb adatok szintén feltüntethetők.

-Útlevél: Külföldre utazás esetén kötelező, feltétele a chip és az érvényes veszettség elleni oltás. Az útlevelet veszettség elleni oltás után bármikor kiállítjuk! Utazási feltételekről időben tájokozódjon a célország hivatalos honlapján!

-Ivartalanítás: javasolt hím és nőstény állatok esetében is 6-10 hónapos kortól. Előnye: várható hosszabb élettartam, nincs ivarzás, nem lehet szaporulat, nincs tüzeléskori vérzés, szexuális viselkedési problémák megelőzése, leállítása (kóborlás,agresszivitás, hiperaktivitás) megszűnik a kan kutyáknál az állandó fitymaváladékozás, megelőzhető egy sor betegség: méhgyulladás, emlődaganat, prosztatagyulladás, heredaganat, gátsérv, végbél körüli daganatok jelentős része. 

-Fontos információk: kutya testhőmérséklete végbélben mérve: 38,5-39.0. Láz 39,2 fölött. Fogváltás kb. 4 hónapos kortól, szuka kutya ivarzása („tüzelése”) kb. fél évente, de lehet évente 3x, vagy csak 1x.

-Állatorvos: Böszi-Vet állatorvosi rendelő és állatpatika, tel. : 06 1 950 69 15, 06 30 315 87 12 : Dr. Kátai Zoltán, Dr.Törőcsik Szilvia .Nyitva: hétköznap 9 – 19 – ig, honlap:

-Ügyelet:  házhoz járó, hétvégi kamarai ügyelet: 06-30-530-25-26 éjszakai ügyelet: “Oxyvet” : 0630 7227893- Állatorvostudományi Egyetem, VII. ker. István u. 2.éjjel-nappal tel.: 478-41-00, t ( este 10 után minimum 30.000 Ft. az ellátás összege!)- Lehel Úti állatkórház, XIII. ker. Lehel út 43.,éjjel-nappal tel.: 35- 00361- Dr. Juhász Tamás Kisállatkórháza, XI. ker. Péterhegyi út 46.,éjjel-nappal, tel.. 310-1106, 310-0108

-Kutyaiskola: pl. Népszigeti kutyaiskola: 06 30 942 5889, Örmezöi kutyaiskola (0670 310 77 01), Normafa kutyaiskola stb.

Elveszett-talált kutyák kereshetők, ill. leadhatók:- Illatos úti telep, tel.: 280-68-32.

Javasolt honlapok az interneten: www.petvetdata.hu (állatorvosi kamarai honlap, chippes kutya erre a honlapra kerül)

www.kutya.hu,    www.macska.hu,   www.allatmenhely.lap.hu,         www.univet.hu/hu/szolgaltatas/klinikak

Ajánlott olvasmány: Korom Gábor: Neked ugatok!, Vámosi-Nagy Nóra: Klikk!

Etetési tanácsok: megfontolandó kerülni –nyers tojás és nyers halak- nyers húsok (Aujeszy-féle betegség, salmonellosis, izomban élő paraziták,  stb.)                            

Kerülni kell: – hagyma, fokhagyma (haemoliticus anaemia)

                        – csokoládé (teobromin mérgezés)

                        – szőlő, mazsola, ribizli (nagy mennyiségben vesekárosító)

                        – cseresznye, meggy és sárgabarack, szilva (magjuk cián taratalmú, illetve bélelzáródás okoz)

                     – túl sok csont (dugító hatású, kis testű állatoknál nyelőcsőben fennakad a rosszul elrágott , „lecsúszott” csont)                                      

                         – kizárólagos hússal etetés

                         – zsíros étel (hasnyálmirigy gyulladás)

                         – nyírfacukor (xilit tartalmú lekvárok, rágógumi),  májkárosító hatású!)

Tápok etetése: a száraz tápok előnye, hogy koncentráltabbak, ezáltal kevesebb mennyiség is elegendő a kutya napi energiaigényének fedezésére és még fogtisztító hatással is rendelkeznek. Általában a drágább  tápokat jobb minőségű alapanyagokból állítják össze, illetve azoknál gyártó cég többet költ a a fejlesztésükre. A prémium minőségű száraz tápok mellé nem szükséges további vitamin és ásványi anyag kiegészítés sem.  Érdemes  odafigyelni, hogy a táp csomagolásán feltüntetett ajánlott napi adagot ne lépjük túl, mert az könnyen kutyánk elhízásához vezethet. Kutyája korához, élettani állapotához legmegfelelőbb táp kiválasztásához kérje állatorvosa segítségét!

BARF (Bones and Raw Food Diet): a módszer a táplálék nyers és természetes formájában való etetést jelenti. A BARF szerint a felnőtt súly 2%-át kell adnunk kutyánknak napi két részre elosztva. Ennek aránya 40% csontos hús, 30% zöldség-gyümölcs és 30% nyers hús. Alkalmazásáról megoszlanak a vélemények.

Prey Modell esetében nem adunk a kutyánknak zöldség és gyümölcsféléket. Csakis nyers hússal tápláljuk őket aminek az aránya: 80 % hús, 10 % csontos hús és 10 % belsőség. Itt kiegészítésként csakis lazacolajat és zöldkagyló kivonatot ajánlanak. Alkalmazásáról szintén megoszlanak a vélemények.

Várjuk Önöket szeretettel!