Védőoltások

Kutyák javasolt oltási programja

Kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszerű elkezdeni. Az első védőoltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következő oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a fertőző májgyulladással szembeni védettség kialakítására szolgál. Ezután kb. kéthetente kapja ezt a kombinált oltást addíg, míg a 3 hónapos kort be nem tölti. Utcán sétálni csak a 2. kombinált oltás után lehet 1 héttel. 4 hónapos korig jár az első veszettség oltás, melyet 10 hónapos korig megismételjük, majd 1 éves korban a kombinált oltást is.

Egyéb védőoltások, melyek az alap oltási protokollba beiktathatóak:

  • Kennel-köhögés elleni oltás (kutyaoviba, kutya-suliba, rendszeresen kutyaközösségbe járóknak, panzióba adás előtt javasolt), más oltással egyidőben beadható.
  • Coronavírusos bélgyulladás elleni oltás (parvovírusos bélgyulladáshoz hasonló, annál enyhébb lefolyású betegség)
  • Kullancsok terjesztette Lyme-kór elleni oltás


Oltási séma röviden:

6 hetes kor: parvo oltás

8 hetes kor: kombinált oltás

10  hetes kor: parvo oltás

12 hete kor:  kombinált oltás

13 hetes korban lehet sétálni az utcán (nemcsak lehet, de kötelező!!) Ez az időszak a  korai szocializációs időszak, ami 12 (13) hetes korban lezárul és később nem pótolható. Ha ebben az időszakban nem szocializálták őket megfelelően, vagyis nem volt alkalmuk idegen emberekkel, járművekkel, városi zajokkal megismerkedni és megtudni azt, hogy ezektől nem kell félniük, akkor az egész életükön át félénkek lesznek!

16 hetes kor: veszettség  oltás

10 hónapos korig veszettség oltás

1 évesen: kombinált oltás

Majd évente egyszer veszettség (kötelező) és kombinált oltás ismétlése.

Az oltások beadása mellet minden alkalommal átvizsgáljuk kedvencüket, hogy időben felfedezhessük az öröklött ill. a szerzett kölyökbetegségeket. Az oltások mellet féreghajtó kezeléseket, bolha és kullancs elleni kezeléseket is elvégzünk szükség szerint kedvencük egészségének megőrzése érdekében.

A felnőtt kutyák  esetében az éves ajánlott védőoltásokkal megvédhetjük kedvenceinket a leggyakoribb fertőző betegségektől. Az oltással egy időben  minden esetben sor kell kerül egy alapos  állatorvosi vizsgálatra. Mivel a kutyák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és sokszor elrejtik a betegségeket, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha semmilyen problémát nem mutatnak. 8 éves kortól félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket.

Oltási reakciók

Oltás után 6-8 órával akár 1-2 napig bágyadtság, étvágytalanság, aluszékonyság alakulhat ki. Ugyancsak előfordulhat, hogy az injekció helyén fájdalmas duzzanat alakul ki, amely több hétig is megmaradhat.

Egyéb oltási reakciók  ritkán vannak: viszketés testszerte, a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata, fej dörgölése tárgyakhoz, szőnyeghez. Néha összevissza rohangálás, esetleg hányás és hasmenés pár órán át. Ilyen esetekben érdemes vissszajönni a rendelőbe ellenszerért, esetleg ügyelethez fordulni. Otthon kalcium pezsgőtabletta adható vízben feloldva.

Láz esetén Algopyrin tabletta adható kutyának egy alkalommal ( !) (1/4 tbl /10 kg kutya). Vigyázat: Algoflex, illetve egyéb embernek adható lázcsillapító nem jó, mérgező lehet! Az oltás helyén kialakult duzzanat a  fájdalmasság megszünése után  enyhe masszírozás után hamarabb szívódik fel.

Ha korábban heves oltási reakció  előfordult már a kutya múltjában, feltétlenül tájékoztassa előre az állatorvost, így akkor más oltóanyag használatával és a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel (Suprastin injekció) a mellékhatás kockázata csökkenthető. Mindenképpen próbáljon ilyen esetben a kora délelőtti órákban  jönni oltásra, hogyha mégis baj van az oltás után, vissza tudjon jönni a rendelőbe, ne kelljen éjfélkor igénybe venni a méregdrága ügyeletet.

Macskák javasolt oltási programja

Legfontosabb, vakcinával megelőzhető fertőző betegségek:

  • macskanátha-komplex (több vírus idézi elő)
  • fertőző gyomor- és bélgyulladás (parvovírus)
  • leukózis (rövidítve: FeLV)

​​

Legfontosabb oltások:

  • kombinált oltás, mely a macskanátha és a  fertőző gyomor- és bélgyulladás ellen véd
  • leukózis oltás
  • kombinált + leukózis oltás (egy vakcinában van a  fertőző gyomor- és bélgyulladás és a  leukózis oltás)

​​

Javasolt oltási program:

  9 hetes korban: macska kombinált oltás

12 hetes korban: macska kombinált oltás

15 hetes korban: leukózis oltás

18 hetes korban: leukózis oltás

21 hetes korban: veszettség elleni oltás (kijárós macskánál)

Majd évente 1 kombinált  1 leukózis  és 1 veszettség elleni oltás (kijárós macskánál)

Másik javaslatunk:

  9 hetes korban: macska kombinált + leukózis oltás

12 hetes korban: macska kombinált + leukózis oltás

15 hetes korban: veszettség elleni oltás (kijárós macskánál)

Majd évente 1 kombinált + leukózis  és 1 veszettség elleni oltás (kijárós macskánál)

Szükség esetén:

15 hetes kortól  bőrgombásság elleni védőoltás kétszer, 3 hét különbséggel beadva.

Korábban volt fertőző hashártgyulladás (FIP)ellen is vakcina, de jelenleg nem kapható.

Az oltások beadása mellet minden alkalommal átvizsgáljuk kedvencüket, hogy időben felfedezhessük az öröklött ill. a szerzett kölyökbetegségeket. Az oltások mellet féreghajtó kezeléseket, bolha és kullancs elleni kezeléseket is elvégzünk szükség szerint kedvencük egészségének megőrzése érdekében.

A felnőtt  macskák esetében az éves ajánlott védőoltásokkal megvédhetjük kedvenceinket a leggyakoribb fertőző betegségektől. Az oltással egy időben  minden esetben sor kell kerül egy alapos  állatorvosi vizsgálatra. Mivel a macskák mintegy hétszer gyorsabban öregednek nálunk és sokszor elrejtik a betegségeket, ezért évente legalább egyszer alapos állatorvosi vizsgálatra van szükségük akkor is, ha semmilyen problémát nem mutatnak. 8 éves kortól félévente tanácsos alaposan megvizsgáltatni őket.

Oltási reakciók

Az oltási reakciók ritkák és általában enyhe lezajlásúak. Oltás után 6-8 órával akár 1-2 napig bágyadtság, étvágytalanság, aluszékonyság alakulhat ki. Ugyancsak előfordulhat, hogy az injekció helyén fájdalmas duzzanat alakul ki, amely több hétig is megmaradhat.

Egyéb oltási reakciók  ritkán vannak: viszketés testszerte, a pofa és a szemhéjak vizenyős duzzanata, fej dörgölése tárgyakhoz, szőnyeghez. Néha összevissza rohangálás, esetleg hányás és hasmenés pár órán át. Ilyen esetekben érdemes vissszajönni a rendelőbe ellenszerért, esetleg ügyelethez fordulni.  Otthon kalcium pezsgőtabletta adható vízben felodva. Láz esetén Algopyrin tabletta adható (1/4 tbl /5 kg cica, nagyon nyálzik tőle!)

Vigyázat! Algoflex, Rubophen, illetve egyéb embernek adható lázcsillapító nem jó, mérgező lehet! Az oltás helyén kialakult duzzanat a  fájdalmasság megszűnése után  enyhe masszírozás után hamarabb szívódik fel.

Ha korábban oltási reakció  előfordult már a macska múltjában, feltétlenül tájékoztassa előre az állatorvost, így akkor más oltóanyag használatával és a védőoltás beadásával egyidőben végzett megelőző kezeléssel (Suprastin injekció) a mellékhatás kockázata csökkenthető. Mindenképpen próbáljon ilyen esetben a kora délelőtti órákban  jönni oltásra, hogyha mégis baj van az oltás után, vissza tudjon jönni a rendelőbe, ne kelljen éjfélkor igénybe venni a méregdrága ügyeletet. Legyen otthon kalcium pezsgőtabletta, illetve kérésre adunk 1-1 ampulla kálcium és suprastin injekciót, amit baj esetén beadhat otthon.

A betegségek rövid leírása

 Fertőző gyomor- és bélgyulladás, pánleukopénia (parvovírus)

A macskák fertőz gyomor-bélgyulladása  sokszor halálos kimenetelű betegség. Jellemző tünetek: hányás, hasmenés. A vírus ragályfogó tárgyakkal (pl. cipőtalpra tapadva) is terjed, ezért a csak lakásban tartott cicáknak is javasolt. 

Macskanátha komplex

Több vírus idézi elő ezt a  légúti megbetegedést,  esetenként halálos kimenetelű is lehet. Tüsszögés, szem- és orrváladékozás, valamint láz kíséri. A betegségen átesett  macskák soha nem szabadulnak meg ezektől a vírusoktól, sőt időnként a tünetek újra jelentkeznek. A védőoltás nem  védi meg teljesen, de jelentősen csökkenti a megbetegedés kialakulásának a valószínűségét és súlyosságát, ezért feltétlenül minden macskát ajánlott beoltatni. 

Leukózis (macskaleukémia, FeLV )

Leggyakoribb halálos kimenetelű fertőző betegség cicáknál.  Ezt a vírust a fertőzött macskák a nyálukkal és az orrváladékukkal ürítik,  közvetlen érintkezés útján terjed,  vagy pedig a fertőzött anyák adják át a kicsinyeiknek akár már  méhen belül. A vírus okozta betegség kezdetben lappangva fejlődik, de súlyos lezajlású, ezért a fertőzöttek kevesebb, mint 20 százaléka éli meg a fertőződés utáni 3. évet. A leggyakoribb tünetek a vérszegénység, láz, levertség, étvágytalanság, a nyirokcsomók duzzanata. A későbbiekben az állat kóros lesoványodását, általános állapotának állandó ingadozását, egyéb fertőző eredetű társbetegségek egyre gyakoribb jelentkezését tapasztalhatjuk. A védőoltás nem jár teljes védelem kialakulásával, de jelentősen csökkenti a betegség kialakulásának a valószínűségét. Minden macskát javasolt beoltatni, amelyek a fertőzésnek kietettek, így a “szobacicákat” is.

Veszettség

Halálos kimenetelű megbetegedés, kijárós  macskának feltétlenül ajánlott a veszettség elleni oltás, de a nagyon harapós, vad benti cicákat is célszerű oltatni (emberharapás esetén  a hatóság számonkéri a veszettség elleni oltást).

Nyulak javasolt oltásai

5 hetes kortól myxomatósis és vérzéses betegség (RHD1) elleni kombinált oltás egy alkalommal, majd 8 hetes kortól  vérzéses betegség (RHD2) elleni oltás egy alkalommal. Ez a vakcina jelenleg csak több adagos kiszerelésben kapható, ezért egy-egy vakcina bontásakor több nyuszit hívunk a rendelőbe a költségek csökkentése, és a vakcina pazarlásának elkerülése érdekében.